Skip to main content
Engineering LibreTexts

1.E: Web Development (Exercises)

  • Page ID
    3452
  • [ "article:topic" ]

    Create Your Own Server

    1. Download and install Wamp 2 or find a current Mac or Linux equivalent for your operating system.
    2. Follow the installation instructions for your system to complete the installation.
    3. Select the option, if available, to use an alternate port like :8080 if required by your campus network policy.
    4. Test your installation by navigating to http://127.0.0.1:8080 (remove :8080 if you skipped step 3). You should see an image like the one below.
    5. Click on the phpinfo and phpmyadmin links to ensure PHP and MySQL are operational.
    6. Save this page using your browser’s File->Save As option and create an office document.
    7. Check the document to ensure it is readable and submit it as proof of your working server.
    8. Extra credit: Download, install and configure Apache, MySQL, and PHP separately then configure them to work together. You will need instructions for the versions you download that are appropriate for your operating system, and you will need to create a PHP configuration page (see Chapter 26) as the page you save to demonstrate everything works.

    figure_18_1.jpg

    Site Map

    Draft a sitemap that meets the description provided below. Show the hierarchy and relationships between pages starting with the index page at the top. Create a digital copy of your sitemap using a word editor or visual editing programs like a mind mapping application or Visio. Be sure to save your document in a format that is widely supported and has a high enough resolution to be legible, like jpg, HTML, or pdf. Unless you are sure the parties who will receive these types of documents are using the same program you are, you should avoid proprietary file types.

    “I would like my site to be fairly simple. We are opening a new and used store specializing in sports and exercise equipment, so I imagine our visitors will want to know where we are, what our hours are, and what we have on hand. They might also have questions about our trade-in policy and warranty, and I would like them to easily see how much money they could save by buying equipment from us.”

    Note to the Professor: For a group-based approach to assignments, use this as a starting point to select which site that team of two or more will begin to create, or hold a vote/select a number of projects and create larger project groups to address this site throughout the semester. To build upon the material, these assignments can continue to focus and build on previous work. In teams of two, both students would experience the entire process from the view of the client as well as all aspects of development, by continuing to build their counterpart’s site.

    Site Wireframe

    Design two or three basic layouts for your site, or the alternative example described in the Site Map assignment, including a front page and typical content page for each. Include depictions of where certain pieces of content are expected to be located with their approximate size. Keep in mind a wireframe is about content elements and location, not a specific style, color, or actual content.

    Include a brief description of which layout you would recommend of the three and why. Create your wireframe digitally using a word processor or visual editor as described under Site Proposal.

    Storyboarding

    Create a storyboard of a possible user experience your site. You might follow the process of signing in, creating an account, searching for a product, or navigating to a particular piece of content. Find an example that involves at least 4 steps. Create a mockup for each step that includes color and fake content, describing on each panel what action the user will follow to move to the next step.

    Create your storyboard frames in a visual editor, saving them as images, and including them in a document editor so you can add your notes under each image.

    Discussion / Written Response

    1. Compare three web hosting packages. Highlight the differences between their offerings in terms of cost, features, and resiliency. Declare which one you would select and why.
    2. Find a current article on net neutrality that discusses a proposed law, regulation, or agreement between governing entities. Defend the proposal or discuss why it is not in the best interest of consumers.
    3. Describe three different approaches to developing sites in teams. Include pros and cons of each method and detail when they are best suited for use.
    4. Describe the difference between APIs, frameworks, and templates.
    5. Find and describe an example of the Internet of Things in use today.
    6. Compare and contrast Windows, Mac, and Linux based operating systems.

    Questions

    1. Which IP address convention uses both numbers and letters?
      a. IPV4
      b. IPV6 
      Answer:

      b
      IPV4 uses 4 blocks of numbers.

    2.  Which of the following is not in the OSI 7 layer framework?
      a. Application
      b. Network
      c. Migration
      d. Data Link
      Answer:

      c
      the application is layer 7, the network is layer 3, and data link is layer 2.

    3. What name has the acronym PHP not represented over time?
      a. Hypertext Pre-Processer
      b. Personal Home Page
      c. Pre-HTML Processing

      Answer:

      c
      Hypertext Pre-Processer is used now, and Personal Home Page was the original name.

    4. Which of the following is true?
      a. Open source software is always free in cost
      b. Users can edit the source code at their pleasure
      c. Users can change and sell their version of the product

      Answer:

      b
      open source software is not always free, and users may not be able to profit from their changes.

    5. Is open source software always free?
      a. Yes
      b. No

      Answer:

      b
      Not all open source products are free.

    6. Which of these is not a benefit of virtualization?
      a. Reduced hardware footprint
      b. Reduced operating costs
      c. Increased speeds when using systems

      Answer:

      c
      Virtualization does not always mean improved performance
      Reduced hardware footprint by placing multiple systems onto one set of hardware is possible while reducing operating costs by utilities are lowered by using less physical hardware.

    7. Which of these best describes cloud computing?
      a. Using servers that are in orbit
      b. Hosting services on virtualized, internet connected hardware
      c. Sharing a file online

      Answer:

      b
      It's not sharing files online because not everything online is part of a cloud.

    8. The predecessor of the internet was
      a. CompuServe
      b. Arpanet
      c. DARPA
      d. Al Gore

      Answer:

      b
      CompuServe is like AOL which was a means of accessing the Internet. DARPA is the government agency participated in its development.Al Gore is despite popular misconception, which is not true.

    9. Cloud computing is
      a. Shared services available online
      b. Portable jump drives
      c. Outsourcing
      d. Portable servers

      Answer:

      a
      Portable jump drives are not Internet devices, and portability does not define something as a cloud.

    10. Which of these is not available as a service?
      a. Software
      b. Operating systems
      c. Hardware
      d. None of the above

      Answer:

      d

    11. Web warfare has already emerged as a tactic in conflicts between nations.
      a. True
      b. False

      Answer:

      a
      It is already used in Russia-Georgia conflict.

    12. Botnets are
      a. Local networks
      b. Groups of compromised computers
      c. Viruses
      d. All of the above

      Answer:

      b
      Only the compromised systems are part of a botnet, and viruses may help create the networks, but the collection of systems are not a virus.

    13. Which of the following is not part of a standard WAMP server?
      a. HTTP server
      b. Scripting engine
      c. Database
      d. FTP

      Answer:

      d

    14. Linux is a(n)
      a. Operating system
      b. HTTP server
      c. Server
      d. All of the above

      Answer:

      a

    15. MySQL is a(n)
      a. HTTP server
      b. Database
      c. Server
      d. None of the above

      Answer:

      b

    16. PHP is a(n)
      a. Web server
      b. Scripting language
      c. Operating system
      d. Database

      Answer:

      b

    17. Open source is always
      a. Free to be modified
      b. Free in cost
      c. Shareable
      d. All of the above

      Answer:

      a

    18. Apache is a:
      a. Web server
      b. Scripting language
      c. Database
      d. None of the above

      Answer:

      a

    19. FTP stands for _____________.
      a. File Transfer Protocol
      b. Files To Push
      c. File Transmission Pipe

      Answer:

      a

    20. HTTP stands for ____________.
      a. Hyper Text Translation Program
      b. Hyper Text Transfer Protocol
      c. Hyper Transfer Text Program

      Answer:

      b

    21. The SQL part of MySQL stands for __________.
      a. Super Question Language
      b. Structured Question Language
      c. Structured Query Language

      Answer:

      c

    22. An IPV4 address is made up of __ blocks of numbers.
      a. 3
      b. 4
      c. 5
      d. 6

      Answer:

      b

    23. An IPV6 address uses both letters and numbers.
      a. True
      b. False

      Answer:

      a

    24. URL stands for _______.
      a. Universal Resource Locator
      b. Unordered Resource Location
      c. Unsorted Relational Language

      Answer:

      a